Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 597/2003 Z. z. - predbežná informácia

Kategória: Aktuality

Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 597/2003 Z. z. o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony.

Podľa Programového vyhlásenia vlády Slovenskej republiky sa navrhuje podporiť efektívnosť vynakladania finančných prostriedkov v regionálnom školstve s dôrazom najmä na druhý stupeň základných škôl, doplniť normatívny spôsob financovania škôl o nové prvky, ako sú zohľadnenie dĺžky praxe pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov a pri určovaní normatívu prihliadanie na reálne náklady na výchovno-vzdelávaciu činnosť. Taktiež sa podporí vzdelávanie žiakov základných škôl v materinskom jazyku, a to aj rozšírením podmienok poskytovania príspevku na dopravné, ak v obci nie je zriadená základná škola s príslušným vyučovacím jazykom. V súlade s Programovým vyhlásením vlády Slovenskej republiky sa ďalej navrhuje znížiť administratívnu záťaž spojenú so spracovaním niektorých druhov nenormatívnych výdavkov. Okrem toho sa navrhujú viaceré úpravy s cieľom predchádzať neúčelnému vynakladaniu finančných prostriedkov a úpravy týkajúce sa skvalitnenia financovania škôl a školských zariadení.

Podľa doterajšej právnej úpravy veľkostný koeficient v rámci tzv. kompenzačného príspevku neplní dostatočne úlohu ochrany malých škôl, zároveň nezohľadňuje objektívny počet tried, ale len počet žiakov. Súčasné nastavenie systému nezabraňuje neefektivite systému, napr. existencii plnoorganizovaných škôl s malým počtom žiakov, čo má negatívny vplyv na odbornosť výučby.

V súčasnosti sa v rámci systému priamo nezohľadňuje dĺžka praxe pedagogických a odborných zamestnancov, pričom od nej závisí tarifný plat. Normatív vykrýva iba priemerné osobné náklady. Školy, v ktorých sú pedagógovia s dlhšou praxou v dôsledku toho nemajú dostatok financií na pokrytie ich vyšších tarifných platov.

Rozšíria sa podmienky poskytovania príspevku na dopravné. Podľa doterajšej právnej úpravy štát uhrádza cestovné náklady iba tým žiakom, ktorí nemajú školu vo svojom trvalom bydlisku a ktorí navštevujú školu v obci v rámci spoločného školského obvodu. Môže sa stať, že škola v spoločnom obvode má iný vyučovací jazyk ako je materinský jazyk žiaka.

Zároveň sa navrhujú upraviť niektoré ustanovenia z dôvodu jednoznačnosti, predchádzania neúčelnému vynakladaniu finančných prostriedkov, ako aj spravodlivejšieho a adresnejšieho systému financovania.

Lehota na vyjadrenie je do 2. novembra 2016.

Zdroj a bližšie informácie: https://www.slov-lex.sk


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov