Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Návrh rozšírenia možností pomôcť žiakom so zdravotným znevýhodnením prostredníctvom školských sestier

Kategória: Aktuality

Návrh poslankyne Národnej rady Slovenskej republiky Zuzany ZIMENOVEJ na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 597/2003 Z. z. o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení v znení neskorších predpisov, bol 6.11. doručený do NR SR.

Cieľom návrhu je rozšíriť možnosti pomoci pre žiakov so zdravotným znevýhodnením ale aj všetkých ostatných žiakov v školách, poskytujúcich plnenie povinnej školskej dochádzky, prostredníctvom školských sestier.

Žiaci so zdravotným znevýhodnením alebo s rôznymi chronickými zdravotnými problémami sú v školách čoraz častejším javom. Učitelia nemajú potrebné kompetencie na realizáciu úkonov v oblasti zdravotnej starostlivosti, ktoré je potrebné s týmito žiakmi vykonávať počas dňa, neraz aj počas vyučovacej hodiny. Nemajú k dispozícii ani žiaden odborný personál, ktorý by tieto úkony vykonával namiesto nich. Pre učiteľov je preto problematické zvládať náhle zmeny zdravotného stavu ich žiakov. Tieto úkony v školách zabezpečujú obvykle rodičia, a to aj v prípade, ak ich dieťa navštevuje špeciálnu školu. Aj v špeciálnych školách totiž zdravotnícky personál chýba, obvyklý je iba v špeciálnych školách internátneho typu.

Rigidnosť školského systému je bariérou pri vyrovnávaní šancí v prístupe ku kvalitnému vzdelaniu. Napriek tomu, že Slovensku vyplývajú z medzinárodných dohovorov OSN jednoznačné povinnosti pri zabezpečení podmienok na vzdelávanie pre všetky deti, vrátane detí so zdravotným znevýhodnením, naše školy považujú deti s rôznymi zdravotnými komplikáciami za príťaž.

Riešením v spomínaných situáciách by mohlo byť zavedenie zdravotných sestier do školského prostredia. Okrem priameho zdravotníckeho výkonu v rámci práce s deťmi so zdravotným znevýhodnením by mohli školské sestry pomáhať aj pri príprave programov prevencie a zdravého životného štýlu. Školské sestry by taktiež mohli v školách vykonávať rutinné zdravotné prehliadky u každého dieťaťa s nadväzným sledovaním detí so špecifickými potrebami v oblasti zdravia a koordinovať spoluprácu manažmentu školy, učiteľov, pediatrov, psychológov a v prípade potreby aj sociálnych a komunitných pracovníkov.

Legislatívny proces v Národnej rade Slovenskej republiky


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov