Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Návrh novely zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch

Kategória: Aktuality

Zlúčenie pozícií výchovného poradcu a kariérového poradcu do pozície školského poradcu, náplň kariérového poradenstva

Návrh poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Branislava GRÖHLlNGA na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 317/2009 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov bol doručený do NR SR. 

Výchovné a kariérové poradenstvo je čoraz potrebnejším elementom v prostredí slovenských škôl, aj čo sa týka potreby riešiť problémy žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami ako aj potreby kariérneho a študijného usmernenia žiakov. Avšak aktuálne znenie zákonov nejasne rozdeľuje kompetencie výchovných a kariérových poradcov a neposkytuje im dostatočný čas, aby sa venovali tejto pozícii. Zároveň má kariérové poradenstvo stále pomerne slabú pozíciu na školách, čo v konečnom dôsledku vedie k neefektívnosti systému vzdelávania či k štúdiu odborov, ktoré absolvent nevyužije vo svojej nasledovnej práci.

Novela zákona upravuje nezrovnalosti medzi zákonom č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon), ktorý pozná pozíciu výchovného poradcu, nie však kariérového poradcu a zákonom č. 317/2009 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch, ktorý rozlišuje dve samostatné pozície: výchovný poradca a kariérový poradca.

Novela zlučuje tieto pozície do pozície školského poradcu, jasne definuje jeho kompetencie a definuje náplň kariérového poradenstva.

Školský poradca sa stáva vedúcim zamestnancom a má na starosti koordináciu pedagogických asistentov v škole alebo školskom zariadení. Touto cestou sa naňho vzťahujú aj jasne dané podmienky a profesionalizuje sa jeho pozícia, na ktorú musí mať prvú atestáciu a musí vykonať potrebné kvalifikačné štúdium. Navrhovatelia okrem profesionalizácie tejto pozície zavedením kvalifikačného štúdia odporúčajú aj rozšírenie času na poradenskú prácu školského poradcu a teda väčšie zníženie úväzku.

 Legislatívny proces v Národnej rade Slovenskej repubiky


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov