Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Návrh novely zákona o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení

Kategória: Aktuality

Zrušenie delenia učebníc na učebnice so schvaľovacou doložkou a odporúčacou doložkou, slobodná voľba školy, ktoré učebnice využije

Návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Branislava GRÖHLlNGA, Eugena JURZYCU, Martina KLUSA a Martina POLlAČIKA na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 597/2003 Z. z. o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony bol doručený do NR SR.

Slovenská republika dnes ako jedna z mála krajín nemá otvorený trh s učebnicami.

Vo výchovno-vzdelávacom procese je možné používať len učebnice so schvaľovacou doložkou, ktoré sú zároveň financované štátom, alebo učebnice s odporúčacou doložkou, ktoré však štát nemá povinnosť, ale len možnosť financovať, a pokiaľ majú školy o takéto učebnice záujem, musia si ich vo väčšine prípadov zakúpiť z vlastných finančných prostriedkov. Takéto obmedzenie má priamy vplyv na udržiavanie konkurenčného prostredia pri tvorbe a vydávaní učebníc a v konečnom dôsledku spôsobuje utlmenie všetkých progresívnych vzdelávacích metód. To sa následne prirodzene odráža na kvalite vzdelania žiakov.

Nosnou myšlienkou a primárnym cieľom zmeny koncepcie vo vydávaní, obstarávaní a používaní učebníc v školách je úplne otvoriť trh s učebnicami. Prvým krokom k dosiahnutiu tohto cieľa je predkladaný návrh zákona.

Návrh zákona ruší delenie učebníc na učebnice so schvaľovacou doložkou a odporúčacou doložkou a školám sa poskytuje možnosť, aby sa samy rozhodli, ktoré učebnice budú vo výchovno-vzdelávacom procese využívať. Školy si budú môcť vybrať zo všetkých kníh, ktorým bola Ministerstvom školstva, prípadne Ministerstvom zdravotníctva, udelená odporúčacia doložka. Predkladaný návrh zákona má zároveň za cieľ zabezpečiť, aby školy pri svojom výbere učebníc neboli ovplyvňované zdrojom ich financovania, nakoľko sa finančné prostriedky určené na zakúpenie učebníc stanú súčasťou normatívneho príspevku na žiaka.

V rámci trojročného prechodného obdobia sa školám zvýši objem finančných prostriedkov, ktoré budú môcť použiť na zakúpenie nových učebníc a zároveň sa im umožní vyberať si zo širšej ponuky učebníc. Počas tohto prechodného obdobia bude potrebné sledovať správanie škôl pri obstarávaní nových učebníc a vyhodnocovať do akej miery aktívne využívajú túto možnosť. Na základe záverov z vývoja tohto prechodného obdobia by ďalším krokom za účelom otvorenia trhu s učebnicami malo byť úplné zrušenie odporúčacích doložiek ministerstva. V dôsledku toho by sa školám umožnilo vyberať si a z prevádzkového normatívu financovať zakúpenie akýchkoľvek na trhu dostupných kníh, pokiaľ by ich obsah bol v súlade s princípmi a cieľmi školského zákona.

Legislatívny proces v Národnej rade Slovenskej republiky


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov