Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Návrh novely zákona č. 597/2003 Z.z. na zvýšenie počtu asistentov učiteľa, zavedenie tzv. pomocných vychovávateľov v parlamente neprešiel

Kategória: Aktuality

Návrh poslankyne Národnej rady Slovenskej republiky Zuzany ZIMENOVEJ na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 597/2003 Z. z. o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony neprešiel 1. čítaním v NR SR.

Cieľom návrhu bolo rozšíriť možnosti individuálnej pomoci pre žiakov, prioritne v materských a základných školách, vrátane špeciálnych škôl, prostredníctvom osobných asistentov, pomocných vychovávateľov a školských sestier.

Na Slovensku pribúda detí, ktoré majú rôzne ťažkosti s učením a so začlenením do kolektívu spolužiakov. Týka sa to najmä detí so zdravotným znevýhodnením, s rôznymi poruchami učenia a správania, či detí zo sociálne znevýhodneného prostredia. V školách sú i žiaci, ktorí potrebujú aj odbornú zdravotnú starostlivosť. V priebehu dňa im treba pichnúť inzulín, podať lieky, ošetriť ich v prípade náhlej zmeny stavu. To všetko dnes zabezpečujú rodičia, a to aj v prípade, že ich dieťa navštevuje špeciálnu školu. Učitelia nedisponujú potrebnými kompetenciami na plnenie takýchto úloh.

Predkladateľka návrhu zákona videli riešenie vo vytvorení novej pozície v školách, tzv. školskej sestry. V rámci konzultácie s Ministerstvom zdravotníctva Slovenskej republiky ako vecne príslušného ústredného orgánu štátnej správy sa už podarilo pripraviť aj návrh na jej kompetenčný profil. Mala sa venovať nielen žiakom so zdravotným znevýhodnením, ale zabezpečovať aj prevenciu a zdravotnú výchovu na škole. Návrh počítal aj so zavedením väčšieho počtu asistentov učiteľa aj pomoc tzv. pomocných vychovávateľov, ktorého úlohou malo byť pomáhať učiteľovi žiakov vzdelávať. Jeho pozícia vychádzala zo zámeru, aby mohol v školách pomáhať aj tým deťom so zdravotným znevýhodnením, ktoré svojho osobného asistenta nemajú, no asistenciu pri bežných činnostiach taktiež potrebujú.

Zdroj a ďalšie informácie: http://www.nrsr.sk/web/Page.aspx?sid=zakony/zakon&ZakZborID=13&CisObdobia=7&CPT=457
Hlasovanie poslancov: http://www.nrsr.sk/web/Page.aspx?sid=schodze/hlasovanie/hlasklub&ID=38589


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov