Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Návrh novely školského zákona

Kategória: Aktuality

Zrušenie povinnosti tlačiť triednu knihu na konci školského roku

3. marca 2017 bol do podateľne NR SR doručený návrh poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Miroslava SOPKA na vydanie zákona, ktorým sa mení zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

Súčasné znenie školského zákona v § 11 ods. 4 ustanovuje, že pedagogická dokumentácia školy alebo školského zariadenia uvedená v odseku 3 písm. a) až k) sa vedie na tlačivách, podľa vzorov schválených a zverejnených ministerstvom školstva. Triedna kniha sa môže viesť aj v elektronickej forme. Triedna kniha vedená v elektronickej forme sa najneskôr na konci príslušného školského roka vytlačí v listinnej podobe, podpíše a opatrí odtlačkom pečiatky školy alebo školského zariadenia.

Nutnosť tlače triednej knihy je zbytočnou byrokratickou záťažou pre školy a školské zariadenia, pretože už v súčasnosti je možné aj v zmysle tohto zákona viesť triednu knihu elektronicky. Navyše, v posledných rokoch sa nemalé finančné prostriedky štátneho rozpočtu Slovenskej republiky investovali do elektronizácie verejnej správy a táto investícia by sa mala prejaviť aj v oblasti školstva. Cieľom návrhu zákona je tak prispieť k väčšej elektronizácii a informatizácii škôl a školských zariadení a zároveň aj ich odbremenenie od zbytočnej byrokratickej záťaže.

Vzhľadom na skutočnosť, že nie všetky školy a školské zariadenia disponujú už v súčasnosti technickými prostriedkami na zabezpečenie hodnovernosti pedagogickej dokumentácie, ktorej súčasťou je aj triedna kniha, návrh zákona ponecháva aj doterajšiu možnosť vedenia elektronickej triednej knihy s tým, že jej hodnovernosť a archiváciu bude možné zabezpečiť „klasickou“ listinnou formou. Napriek viacerým novelizáciám školského zákona, aj v relatívne nedávnom období, takmer desatina odkazov a poznámok pod čiarou k týmto odkazom na osobitné zákony odkazuje na už zrušené zákony. Hoci neaktuálnosť tzv. poznámok pod čiarou nemá za následok nemožnosť uplatnenia práv a povinností subjektov, ktorým sú určené, zainteresovaným subjektom to predsa len môže sťažiť porozumeniu zákona, a teda aj postup v zmysle platnej legislatívy. Cieľom návrhu zákona je preto aj purifikácia jeho normatívneho textu uvedeného v poznámkach pod čiarou, čo môže napomôcť adresátom právnej normy v lepšom pochopení paragrafového znenia a prispieť k väčšej zrozumiteľnosti platnej právnej úpravy.

Legislatívny proces v NR SR - http://www.nrsr.sk/web/Page.aspx?sid=zakony/zakon&ZakZborID=13&CisObdobia=7&CPT=458

 

 

 


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov