Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Na Slovensku štartuje inovatívny projekt NIMBUS, ktorý na základe princípov hier má pomôcť školám s učením.

Kategória: Aktuality Autor/i: Tlačová správa, Bratislava, 31. máj 2017

Občianske združenie Edufactory a Nezisková organizácia Edulab štartujú na Slovensku jedinečný projekt – putovný autobus,  ktorý v októbri  navštívi tri slovenské mestá – Košice, Žilinu a Bratislavu a umožní učiteľom a žiakom základných škôl vyskúšať si hravé učenie v praxi.

V NIMBUSe budú mať učitelia aj žiaci možnosť vyskúšať si hry, hravé systémy a vzdelávacie koncepty. Na viacerých ukážkach predstavíme, ako hra a hravý prístup zvyšuje angažovanosť detí, buduje k vzdelávaniu aktívny prístup a upevňuje využívanie získaných vedomostí v bežnom živote,“ hovorí Lucia Šicková, programová riaditeľka Edufactory.

Program NIMBUSu je celodenný a pozostáva z aktivít, ktoré vedú vývojári edukačných hier, autori nových vzdelávacích systémov a zahraničné partnerské organizácie. Každá  z aktivít reprezentuje inovatívnu techniku a prístup vo vzdelávaní. Partnerom projektu je aj svetoznámy fínsky podnikateľ a vizionár Peter Vesterbacka: „Som veľmi rád, že aktivity Linghtneer a Fun Academy, ktoré sú postavené na úspešnom fínskom modeli vzdelávania, môžeme predstaviť aj na slovenských školách a dokázať tak v praxi, že zábavné učenie skutočne funguje“.

Do projektu sa môžu zapojiť základné školy z uvedených miest a okolia. „Nastránke www.nimbus.landje už spustená registrácia, ktorú uzavrieme 30. júna. Následne budeme s vybranými školami komunikovať. NIMBUS začne svoju púť  2. októbra v Košiciach,  pokračovať budeme 3. a 4. októbra v Žiline a skončíme 5. a 6. októbra v  Bratislave,“ približuje Ján Machaj, riaditeľ EDULAB.

Občianske združenie EDUFACTORY je iniciatíva podporujúca vzdelávacie projekty, v zdravej miere využívajúce nové technológie hravou formou. EDULAB je nezisková organizácia venujúca sa inováciám v oblasti školstva. Obe organizácie spolu so zástupcami fínskej spoločnosti Fun Academy (spinoff Rovio Entertainment & Angry Birds) podpísali 17. februára 2017 v Bratislave Memorandum o porozumení, ktorého obsahom je zaviazanie sa k vzájomnej spolupráci v implementácii princípov gamifikácie do vzdelávania - teda využívania potenciálu počítačových hier, herných prvkov, ale aj offline aktivít. Fínska spoločnosť Fun Academy sa zameriava na inovácie a podporu detí pri prístupe ku kvalitnému vzdelávaniu, ktorého súčasťou sú hry a digitálny obsah. Projekt Nimbus vznikol s finančnou podporou spoločnosti Samsung, priestory poskytol Impact Hub. 

Popis jednotlivých aktivít Nimbusu:

Big Band Legends/PREDMET: fyzika, chémia

Lightneer je fínske herné štúdium, ktoré sa usiluje o rozšírenie fínskeho modelu vzdelávania a hier, všestranne uľahčujúce vzdelávanie. Ich prvá hra - Big Bang Legends - je klasická puzzle hra, v ktorej hráč zbiera ilustrované postavy z periodickej tabuľky prvkov. Hra bola vyvinutá v spolupráci s odborníkmi z univerzít CERN, Oxford a Harvard.

Card Bards/Predmet: Fyzika

Zabudnite na nudné vzorce, do fyziky totiž zavítal cirkus! Card Bards tvorí digitálne aj fyzické hry. Ukáže vám, že aj teoretická a prírodná veda, akou je fyzika, vie byť hrdinská, vtipná, zaujímavá ale aj praktická. Card Bards predstavuje model interaktívnej hodiny, počas ktorej učiteľ pre deti vytvára ihrisko plné objavov.

Edulienka/Predmet: všeobecné vzdelávanie

Edulienka je vzdelávacie centrum pre deti, ktoré vytvára prostredie pre prirodzené učenie sa detí vo vekovo zmiešaných skupinách. Svoj koncept postavili na osobnostnom raste, sociálnom raste a kontexte.

Fun Academy/Predmet: všeobecné vzdelávanie

Nepodceňujte zábavu! Ak spojíte skúsenosti fínskeho vzdelávacieho systému a poznatky z tvorby mobilných hier, dostanete FUN ACADEMY. Fun academy prináša zábavné učenie, podporuje zvedavosť, inovácie v učení a celoživotnú vášeň k vzdelávaniu. Fun academy vzdeláva deti už od malička, vytvára komunity, v ktorých môžete spolupracovať s učiteľmi z celého sveta. Každý účastník dokonca môže vytvárať vlastné interaktívne puzzle a učebné materiály. Učenie môže byť zábava, a s Fun academy zábavné naozaj je.

GalaxyCodr/Predmet: informatika

Spikovho kamaráta unesú zlí zloduchovia a jemu neostáva nič iné, len ho vyslobodiť. Áno, aj informatika môže byť zábava. Spolu so Spikom prejdete rozličné programátorské úrovne a budete naháňať zloduchov po galaxii. GalaxyCodr je interaktívna vzdelávacia hra, ktorá sa zameriava na výučbu algoritmov a základných princípov programovania.

Garbage Gobblers/Predmet: prírodoveda

Rakety na planétu zhadzujú odpadky. Je len jediná možnosť, ako ju zachrániť! Triediť odpad a kŕmiť ním obludy, ktoré sú rozmiestnené po planéte. Hra Garbage Gobblers je vzdelávacia hra, učiaca deti rozlišovať jednotlivé druhy odpadu. Každá príšerka v hre môže jesť len jeden druh odpadu. Hra učí chápať vplyv odpadu na našu planétu a rozvíja pocit zodpovednosti za ochranu životného prostredia.

Hemisféra/Predmet: informatika

Hemisféra sa venuje inovatívnemu prístupu ku vzdelávaniu. Okrem iného sa venuje kurzu vývoja počítačových hier pre deti Gamecraft a má webový gamifikačný system hemisfera.me. Posuňme vzdelávanie do budúcnosti, Hemisféra nám ukáže, ako sa dá téma počítačových hier využiť v informatike. Vyskúšate si úlohy z oblasti programovania, počítačovej grafiky a game dizajnu. Hravou formou sa dá nielen naučiť veľa nových vecí, ale aj vytvoriť si vlastné počítačové hry.

Jamky/Predmet: hudobná

Každý riadok predstavuje jedinečný zvuk a každý stĺpec predstavuje jeden krok v čase. Vytvorte fascinujúce hudobné kompozície umiestnením kamienkov do jamiek. V hre sú prednastavené rozličné zvukové stopy. Môžete ich využiť, alebo si nahrajte svoje vlastné zvuky. A potom už len objavujte krásu a zábavnosť hudby.

Rozprávkari/Predmet: Literatúra, Logika

Poďte bojovať dobrom proti zlu! Rozprávkari sú kartovou hrou, inšpirovanou slovenskými ľudovými rozprávkami. Hlavnou témou je už spomínaný boj dobra a zla. Vašou úlohou je poraziť zlé rozprávkové postavy a súťažíte o to, kto ako prvý nazbiera určený počet kariet. Hra rozvíja logické myslenie a schopnosť rozhodovať sa.

Vĺčatá/Predmet: Vzdelávanie všeobecne

Vĺčatá sú projekt informujúci o zmysluplných hrách a technológiách, ktoré si zaslúžia pozornosť pedagógov a učiteľov. Približujú hry ako súčasť modernej kultúry a snažia sa vyberať hlavne tie, ktoré majú edukatívny charakter alebo estetickú hodnotu. Pripravujú aj prednášky pre učiteľov o využití videohier a gamifikácie vo vzdelávaní.

Zdroj a ďalšie informácie: http://vlcata.dennikn.sk/spravy/slovensku-startuje-inovativny-projekt-nimbus-vyuzivajuci-pri-uceni-hry/


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov