Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Krst knihy Školská a rovesnícka mediácia a konferencia rovesníckych mediátorov

Kategória: Aktuality

16. novembra 2017 na žiackej konferencii rovesníckych mediátorov ZŠ Záhorácka (Malacky), ZŠ Alexandra Dubčeka (Bratislava), Spojenej školy (Nižná - stredoškoláci) a prostredníctvom videonahrávok aj ZŠ Park Angelinum (Košice) a ZŠ sv. Cyrila a Metoda (Košice), sa v priestoroch hostiteľskej školy v Malackách konal aj krst knihy vydavateľstva Wolters Kluwer -  Školská a rovesnícka mediácia - riešenie konfliktov v školách a školských zariadeniach.

Fotka Rodina, právo a mediácia.Rovesnícka mediácia ako preventívny program v boji proti kriminalite mládeže, bol názov projektu ZŠ na Záhoráckej ulici v Malackách, ktorý bol podporený Radou vlády Slovenskej republiky pre prevenciu kriminality (Ministerstvo vnútra). Záverečná žiacka konferencia za účasti aj partnerských škôl bola jeho súčasťou. Svojou prítomnosťou na konferencii vyjadril podporu podobným aktivitám a snahám škôl aj predseda Rady vlády pre prevenciu kriminality  Ing. Jozef Halcin.

Na konferencii, ktorej podstatnú časť prípavy na seba prevzali a zodpovednosť na svojich pleciach niesli rovesnícki mediátori, zazneli v prezentáciách velmi otvorené názory a postrehy  k téme konfliktov nielen medzi žiakmi a ich riešenia v školskom prostredí.

Dozvedeli sme sa, prečo je dôležité pre žiakov mať možnosť vyjadriť sa, ako sa cítia. Rovesnícki mediátori opísali, aké konflikty najčastejšie zažívajú, akých učiteľov si želajú a ako významné je pre nich dôverovať dospelým - učiteľom, vychovávateľom, špeciálnym pedagógom, aj rodičom. Vypočuli sme si príspevky, ktoré hovorili aj o tom, ako sa ich pohľad na konflikty a ich vnímanie po absolvovaní treningových aktivít zameraných na rozvoj mediačných zručností zmenil. Rovesnícki mediátori opísali aj svoje postrehy zo spoločných stretnutí. Hovorili o tom, prečo je dôležité aktívne počúvanie, aké pravidlá by mali byť súčasťou diskusií v skupinách, aj v akej miere ovplyvňujú naše emócie nazeranie sa na konflikt. 

Fotka Rodina, právo a mediácia.

Súčasťou konferencie bol aj krst knihy Školská a rovesnícka mediácia - riešenie konfliktov v školáchautorky Dušany Bieleszovej. Krstným otcom knihy sa stal Erich Rabel, šéfredaktor Redakcie školstva a vzdelávania, vydavateľstva Wolters Kluwer. Kniha je metodickou príručkou pre prácu s rovesníckymi mediátormi v podmienkach škôl a školských zariadení, ale súčasne reaguje aj na napäté vzťahy v pedagogických tímoch, ktoré sú príčinou mnohých frustrácií a sklamaní pedagogických zamestnancov, odborných zamestnancov, rodičov detí, riaditeľov škol, zriaďovateľov a v konečnom dôsledku aj samotných žiakov. 

Veľmi dôležitou a stmeľujúcou časťou konferencie bolo stretnutie rovesníckych mediátorov Spojenej školy z Nižnej a rovesníckych mediátorov základných škôl, kde si stredoškoláci, vrátane už niektorých absolventov školy a bývalých rovesníckych mediátorov, pripravili aktivity zamerané na skupinovú dynamiku a vzájomné spoznávanie sa. My, dospelí, sme pozorovali,  ako  s citom, intuíciou, taktom, ale aj s určením jasne vymedzených pravidiel dokázali usmerňovať priebeh aktivít, ako si získali dôveru svojich mladších kolegov.

Fotka Rodina, právo a mediácia.

Rovesníckych mediátorov na konferencii podporili aj vzácni hostia, skúsení mediátori z praxe - SIMARSAsociácia rodinných mediátorov SlovenskaAsociácia mediačných centier Slovenska, odborníci z Odboru prevencie kriminality OÚ v Bratislave, zástupcovia rodičov, lektori programu školskej a rovesníckej mediácie, odborníci zo školstva, inšpekcie, hostia z Čiech (garant programu Mediace ve škole Úradu vlády ČR), špeciálni pedagógovia, vysokoškolskí učitelia.

Priebeh konferencie bol v réžii rovesníckych mediátorov. Úlohou angažovaných dospelých bolo vytvoriť im bezpečný priestor pre nadobúdanie nových kompetencií a zdieľané spolurozhodovanie v školskom prostredí. Spokojnosť a pozitívne nadšenie z dobre odvedenej práce boli odmenou za námahu, ktorú všetci, ktorí tomuto podujatiu venovali svoj čas, vynaložili. 

20. 11. 2017

Fotografie: archív ZŠ Záhorácka v Malackách a Dagmar Tragalovej. Asociácia mediačných centier Slovenska

 

Ďalšie príspevky k téme: 

Výzva rady vlády pre prevenciu kriminality: http://www.minv.sk/?tlacove-spravy&sprava=ministerstvo-vnutra-sr-vyhlasilo-vyzvu-na-predkladanie-ziadosti-o-poskytnutie-dotacie-v-oblasti-prevencie-kriminality-na-rok-2018

Publikácia Školská a rovesnícka mediácia - riešenie konfliktov v školách a školských zariadeniach


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov