Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Exekučné konanie a zadržanie peňazí na bežnom účte školy

Kategória: Aktuality Autor/i: JUDr. Dagmar Tragalová

Vyberáme z časti Riadenie školy

Môžu škole v rámci exekučného konania zadržať peniaze na bežnom účte?

Odpoveď:

Odpoveď na vašu otázku, či môže exekútor v rámci exekučného konania zadržať peniaze na bežnom účte školy, závisí od toho, kto je zriaďovateľom školy. Pokiaľ ide o súkromného zriaďovateľa, tak odpoveď je - áno môže. Môže sa to stať aj pokiaľ je zriaďovateľom školy obec, samosprávny kraj či krajský školský úrad a pod. (zákon č. 233/1995 Z. z.).

Exekučný poriadok určuje rozsah exekúcie, čiže stanovuje, že exekúciou nemožno postihnúť majetok alebo práva, ktoré podľa tohto zákona alebo podľa osobitných predpisov nepodliehajú exekúcii alebo sú z exekúcie vylúčené, alebo na ktoré je exekúcia neprípustná.

Exekúcii v zmysle tohto zákona nepodlieha:

  • a) nehnuteľný majetok štátu v správe správcu podľa osobitného predpisu okrem nehnuteľností v dočasnej správe podľa osobitného predpisu,
  • b) príjmy štátneho rozpočtu, prostriedky na bežnom účte štátnej rozpočtovej organizácie a pohľadávky z právnych vzťahov zakladajúcich tieto príjmy,
  • c) cenné papiere vo vlastníctve štátu a majetkové účasti štátu v právnických osobách,
  • d) prostriedky určené na krytie schodku štátneho rozpočtu a krytie štátneho dlhu,
  • e) iný majetok štátu, o ktorom tak ustanoví osobitný zákon.

Ak ide o štátnu rozpočtovú organizáciu, tak prostriedky na jej bežnom účte nepodliehajú exekúcii. Ak vás exekútor upovedomil o začatí exekúcie prikázaním pohľadávky z účtu v banke a na základe príkazu exekútora vám banka zablokovala peňažné prostriedky, môžete podať Návrh na zastavenie exekúcie, ktorý má odkladný účinok z dôvodu neprípustnosti exekúcie. Avšak, ak márne uplynie lehota na podanie takéhoto návrhu, exekútor vydá exekučný príkaz (príkaz na vykonanie exekúcie prikázaním pohľadávky z účtu v banke), a to do 15 dní od uplynutia tejto lehoty.

Novelou exekučného zákona, ktorá je účinná od 1. 4. 2017 zanikol inštitút námietok, čiže sa nepodávajú námietky, ale rovno návrh na zastavenie exekúcie.

Exekúcii prikázaním pohľadávky z účtu v banke nepodliehajú prostriedky na účte do výšky 165 eur a prostriedky, ktoré sú výslovným vyhlásením povinného určené na výplatu miezd jeho zamestnancov na výplatný termín najbližší dňu, keď bol banke doručený príkaz na začatie exekúcie prikázaním pohľadávky z účtu v banke. Ak je povinný právnickou osobou, vyhlásenie podpíše osoba oprávnená konať za povinného. Povinný vo vyhlásení označí dotknutých zamestnancov a uvedie výšku ich miezd súhrnne a aj jednotlivo. Rovnopis vyhlásenia doručí povinný exekútorovi najneskôr do piatich dní od vyhlásenia. Ak má povinný viac účtov, exekúcii nepodliehajú prostriedky na účte do výšky 165 eur len na jednom z nich.

Doporučujem v prípade exekúcii konať urýchlene, kedže lehoty sú prekluzívne a ich zmeškanie sa nedá odpustiť.

3. 4. 2017


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov