Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

EDUZBER 2015

Kategória: Aktuality

Financovanie škôl a školských zariadení sa uskutočňuje v zmysel zákona č. 597/2003 Z. z. o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení v znení neskorších predpisov a nariadenia vlády č. 630/2008 Z. z., ktorým sa ustanovujú podrobnosti rozpisu finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu pre školy a školské zariadenia v znení neskorších predpisov. 

Pre rok 2015 platia tieto termíny:

  • Školy s právnou subjektivitou - do 22.9.2015 vytvoria protokol (PPS) a odovzdajú ho zriaďovateľovi (3x)
  • Školy bez právnej subjektivity (údaje zadávajú zriaďovatelia) - do 22.9.2015 vytvoria protokol (PNS)
  • Školské zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti OÚ - postupujú rovnako ako školy
  • Zriaďovatelia - do 30.9.2015 vytvoria protokol zriaďovateľa (PZ) a odovzdajú ho na OÚ (2x)
  •  - do 7.10.2015 vytvoria protokol za kraj (POÚ) a odovzdajú ho na MŠVVaŠ SR (1x) spolu so všetkými protokolmi zriaďovateľov (PZ) a protokolmi škôl / školských zariadení (PPS, PNS)

(PPS – protokol právneho subjektu, PNS – protokol neprávneho subjektu, PZ – protokol zriaďovateľa, POÚ – protokol okresného úradu)

Zmeny a upozornenia pre  EDUZBER 2015

  • V roku 2016 bude MŠVVaŠ SR poskytovať príspevky žiakom na školu v prírode (pre žiakov prvého stupňa ZŠ a ŠZŠ),  lyžiarsky výcvik/kurz (pre žiakov ZŠ a ŠZŠ) a  lyžiarsky alebo snoubordingový výcvik/kurz (pre žiakov SŠ). Školy budú pre tento účel zadávať údaje o počte žiakov denného štúdia. Škola môže toho istého žiaka, ktorý sa zúčastni školy v prírode alebo lyžiarskeho výcviku zadať v Eduzbere iba jedenkrát počas jeho návštevy základnej, resp. strednej školy. Výška finančných prostriedkov na rok 2016 je pre žiaka v škole v prírode stanovená na 100 € a žiaka na lyžiarskom výcviku 150 €.
  • Základná škola, ktorá má zriadené športové triedy, zadáva údaj o počte všetkých žiakov navštevujúcich tieto triedy. V samostatnej položke sa sledujú žiaci, ktorí sa zúčastňujú športovej prípravyZákladná škola zadáva údaj o počte žiakov so športovou prípravou aj v bežných triedach. Žiak so športovou prípravou je žiak, ktorý sa zúčastňuje športovej prípravy na základe psychodiagnostického vyšetrenia vykonaného v CPPP, zdravotnej spôsobilosti, splnenia špeciálnych schopností.
  • Základná škola a špeciálna základná škola zadáva údaj o počte žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia. Ide o žiakov, ktorým sa poskytuje dotácia na stravu a školské potreby a súčasne pochádzajú z rodín, ktorým sa poskytuje dávka v hmotnej núdzi a príspevky k dávke v hmotnej núdzi alebo pochádzajú z rodín, ktorých priemerný mesačný príjem za posledných šesť po sebe nasledujúcich mesiacov je najviac vo výške životného minima.
  • Stredná odborná škola zadáva údaje o počtoch žiakov podľa učebných a študijných odborov. Jednotlivé učebné a študijné odbory sú pre Eduzber rozdelené do 15 kategórií. Súčet celkového počtu žiakov vo všetkých zadaných kategóriách je zhodný s celkovým počtom žiakov strednej odbornej školy. Údaje o počte žiakov príslušnej kategórie (SOŠ1 – SOŠ15) škola rozpisuje do štyroch stĺpcov.
  • Od školského roku 2015/2016 sa môžu žiaci SOŠ vzdelávať v systéme duálneho vzdelávania, v ktorom dochádza k prepojeniu teoretického vzdelávania v SOŠ s praktickou prípravou u konkrétneho zamestnávateľa. Žiakovi SOŠ sa poskytuje odborné vzdelávanie a príprava na základe zmluvy o duálnom vzdelávaní a  učebnej zmluvy. Škola zadáva údaj o počte žiakov v duálnom vzdelávaní  do príslušnej kategórie, v ktorej sa nachádza príslušný študijný alebo učebný odbor.

Pedagogickí zamestnanci

  • Údaje o prepočítanom počte pedagogických zamestnancov zaradených do príslušných platových a pracovných tried zadáva škola ako celok do samostatnej kategórie ŠZAM.
  • Do prepočítaného počtu pedagogických zamestnancov  príslušnej platovej a pracovnej triedy sa nezadáva údaj o počte pedagogických asistentov pre žiakov so zdravotnými znevýhodnením alebo s nadaním a pedagogických asistentov pre žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia a tiež odborní zamestnanci sa v kategórii ŠZAM nevykazujú.
  • V SOŠ sa do prepočítaného počtu pedagogických zamestnancov nezadávajú pedagogickí zamestnanci, ktorí zabezpečujú praktické vyučovanie žiakov v duálnom vzdelávaní u zamestnávateľa.
  • Do pracovnej triedy dva sa zaraďuje pedagogický zamestnanec, ktorý vykonáva pedagogickú činnosť v špeciálnej škole, špeciálnej triede, v špeciálnom výchovnom zariadení alebo v školskom výchovno-vzdelávacom zariadení pre deti so zdravotným znevýhodnením.

Aj v roku 2015 sa uskutočňuje zber údajov potrebných pre rozpis finančných prostriedkov pre školy a školské zariadenia prostredníctvom webovej aplikácie, ktorá je prístupná na internetovej adrese http://www.vykazy.sk (odkaz Zber údajov pre normatívne financovanie). Webová aplikácia zberu údajov pre financovanie sa týka len škôl a školských zariadení, ktoré sú financované z rozpočtovej kapitoly MŠVVaŠ alebo rozpočtovej kapitoly MV SR, t. z. sú to školy všetkých zriaďovateľov a školské zariadenia len v zriaďovateľskej pôsobnosti okresných úradov v sídle kraja. 

Na vyššie uvedenom webovom sídle je prístupná aj príručka, ktorá popisuje postup zberu údajov pre školy, zriaďovateľov a okresné úrady. Príručka zároveň obsahuje odpovede na najčastejšie otázky, kontakty  na okresné úrady a kontakty  pre konzultácie týkajúce sa internetovej aplikácie.

Stránka poskytuje informáciu o termínoch, ktoré sú pre školy, školské zariadenia, zriaďovateľov a okresné úrady záväzné.


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov