Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Doplnkové dôchodkové sporenie

Kategória: Aktuality Autor/i: Ing. Jarmila Belešová

Vyberáme z časti Riadenia školy

Chcela by som sa opýtať ohľadom životného poistenia, resp. doplnkového dôchodkového sporenia - 3. piliér. Navštívil nás obchodný zástupca spoločnosti, že ponúkajú nový produkt životné poistenie. Podmienky a výhody pre zamestnancov sú totožné ako pri doplnkovom dôchodkovom sporení. Zamestnávateľ musí podpísať zamestnaneckú zmluvu, kde sa zaväzuje, že bude prispievať 2 % za zamestnávateľa a odvádzať splátky za zamestnanca. Zamestnancovi sa tak zastaví sporenie do doplnkového dôchodkového sporenia a bude si sporiť na životné poistenie. Môžeme takúto zmluvu podpísať, keď vo vyššej kolektívnej zmluve sa hovorí iba o povinnosti prispievať na doplnkové dôchodkové poistenie.

Odpoveď:

Podľa čl. II, bod 6 Kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa pre zamestnávateľov, ktorí pri odmeňovaní postupujú podľa zákona č. 553/2003 Z. z.o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme na rok 2016. Zamestnávateľ môže uzatvoriť zamestnávateľskú zmluvu s doplnkovou dôchodkovou spoločnosťou podľa zákona č. 650/2004 Z. z. o doplnkovom dôchodkovom sporení a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, prispievať, platiť a odvádzať príspevky za zamestnancov, účastníkov doplnkového dôchodkového sporenia.

Podľa uvedenej kolektívnej zmluvy je výška príspevku na doplnkové dôchodkové sporenie v zamestnávateľských zmluvách uzatvorených počas roka 2016 najmenej 2 % z objemu zúčtovaných platov zamestnancov zúčastnených na doplnkovom dôchodkovom sporení.

V prípade, ak má zamestnávateľ uzatvorenú aspoň jednu zamestnávateľskú zmluvu, ale nemá uzatvorenú zamestnávateľskú zmluvu s doplnkovou dôchodkovou spoločnosťou, s ktorou má uzatvorenú účastnícku zmluvu jeho zamestnanec, je povinný uzatvoriť zamestnávateľskú zmluvu s touto doplnkovou dôchodkovou spoločnosťou, a to do 30 dní odo dňa, v ktorom sa zamestnávateľ o tejto skutočnosti dozvedel. Ak má zamestnanec uzatvorených viacero účastníckych zmlúv, zamestnávateľ platí príspevky len raz, a to na účet nepriradených platieb doplnkovej dôchodkovej spoločnosti, ktorá je zmluvnou stranou účastníckej zmluvy, ktorú si jeho zamestnanec zvolil.

Povinnosť zamestnávateľa prispievať zamestnancom, platiť a odvádzať príspevky za zamestnávateľa je ustanovená len v prípade doplnkového dôchodkového sporenia. Prispievať a odvádzať príspevky za zamestnávateľa na iný druh poistenia, napr. životné poistenie, právne predpisy rozpočtovým organizáciám, resp. organizáciám financovaným zo štátneho rozpočtu alebo z iného verejného rozpočtu, neumožňujú.

20. 7. 2016


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov