Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Doplnenie člena rady školy v priebehu jej funkčného obdobia

Kategória: Aktuality Autor/i: Mgr. Mária Stanislavová

Vyberáme z časti Riadenie školy

Otázka:

Ak člen rady školy za pedagogických zamestnancov dá výpoveď, kto organizuje voľby nového člena rady školy?

Odpoveď:

Ak člen rady školy za pedagogických zamestnancov dá výpoveď, jeho členstvo zanikne v súvislosti s ustanovením  § 25 ods. 12 písm. d) zákona 596/2003 Z. z.to znamená, „ak zástupca pedagogických zamestnancov alebo nepedagogických zamestnancov školy alebo školského zariadenia prestane byť zamestnancom školy alebo školského zariadenia“. Členstvo uvedeného zamestnanca nezaniká dňom, kedy podal výpoveď, zanikne až dňom, kedy prestane byť zamestnancom.

Postup pri doplnení člena v priebehu funkčného obdobia rady školy by mala mať rada školy upravený vo svojom štatúte. Ak je to formou doplňujúcej voľby, je potrebné túto voľbu uskutočniť.

Odporúčame oznámiť potrebu doplnenia člena za príslušnú skupinu zriaďovateľovi, ktorý by mal vyzvať riaditeľa príslušnej školy na vykonanie volieb v zmysle § 1 vyhlášky MŠ SR č. 291/2004 Z. z., ktorou sa určujú podrobnosti o spôsobe ustanovenia orgánov školskej samosprávy, o ich zložení, o ich organizačnom a finančnom zabezpečení v znení vyhlášky MŠ SR č. 230/2009 Z. z.. Z voľby sa spracuje zápisnica, ktorú riaditeľ doručí zriaďovateľovi.

Voľby nemôže organizovať rada školy, pretože to nie je v súlade s jej kompetenciami podľa § 24 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

19. 10. 2015

Ďalšie príspevky k téme Rada školy a výberové konanie na funkciu riaditeľa:

Ponúkame tiež 2. aktualizované vydanie publikácie Rada školy a výberové konanie na funkciu riaditeľa školy

Publikácia je vhodnou metodickou, ale predovšetkým praktickou pomôckou pre všetkých zriaďovateľov ako aj členov rád škôl pre zabezpečenie hladkého priebehu ich činnosti. Uplatnenie poznania z nej sa odporúča pri súčasnom zohľadnení príslušných aktuálnych právnych predpisov. Kniha je určená pre zriaďovateľov škôl a školských zariadení a pre samotné rady škôl na podporu rozhodovania v rozsahu ich kompetencií. 


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov