Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Bez kreditov neodídem (Inštitút vzdelávacej politiky)

Kategória: Aktuality

Inštitút  vzdelávacej politiky pripravil odporúčania k viacerým úpravám súčasného systému kontinuálneho vzdelávania. Vychádza z nesprávne nastavenej motivácie na jeho absolvovanie, nedostatočného zabezpečenia kvality programov a nevyhovujúceho obsahu a formy kontinuálneho vzdelávania (redakčne skrátené).

Nedostatky kontinuálneho vzdelávania

Motivácie a stimuly na absolvovanie kontinuálneho vzdelávania

Dominantnou motiváciou sa stal zisk kreditov pre vyplácanie kreditového príplatku, resp. nadobudnutie atestácie. Primárnym kritériom nie je obsah a relevancia programu. Učitelia si môžu vyberať programy, ktoré majú nízke nároky na absolvovanie. Ide o jeden z faktorov devalvácie kvality programov kontinuálneho vzdelávania. Školy sa začali príliš orientovať na akreditované programy kontinuálneho vzdelávania, čo má za následok ústup od absolvovania iných potrebných vzdelávacích aktivít a foriem profesijného rozvoja. 

Zabezpečenie kvality programov kontinuálneho vzdelávania

Nezanedbateľná časť programov kontinuálneho vzdelávania dostatočne nespĺňa kvalitatívne nároky. Nevhodne nastavené motivácie nevytvárajú tlak na zabezpečenie kvality zo strany poskytovateľov. Problémom sú aj príliš formálne požiadavky na odborného garanta, ktoré stanovuje legislatíva, neumožňujú, aby pozíciu garanta vykonávali skúsení odborníci z praxe. Programy sa vo forme systému akreditácie posudzujú výlučne na vstupe. Inštitút zrušenia akreditácie sa ako nástroj eliminácie nekvalitných programov vôbec nevyužíva.

Dostatočne nefunguje ani riadenie kvality zo strany riaditeľov škôl. Plány kontinuálneho vzdelávania sa vypracúvajú ako formálne dokumenty a motivácia riaditeľov neuznávať kredity je v dôsledku slabého finančného ohodnotenia učiteľov nízka (okrem toho je to zdroj možných konfliktov v pedagogickom kolektíve). 

Obsah a formy kontinuálneho vzdelávania

Programy kontinuálneho vzdelávania nezodpovedajú rozvojovým potrebám učiteľov. Učitelia pociťujú potrebu ďalšieho vzdelávania najmä v oblasti vyučovania žiakov so špeciálnymi výchovnovzdelávacími potrebami, v oblasti zručností spojených s využitím informačných a komunikačných technológií pri vyučovaní, ako aj v oblasti správania žiakov a vedenia triedy. Treba však poznamenať, že štúdia nezahŕňala učiteľov stredných odborných škôl, kde je dostupnosť relevantných odborných vzdelávacích programov ešte nižšia.

Kontinuálne vzdelávanie sa príliš zameriava na formálne typy profesijného rozvoja (kurzy, workshopy, konferencie a semináre) (OECD 2014), ktoré nereflektujú špecifické potreby jednotlivých škôl a učiteľov a majú nízky vplyv na zlepšenie a zefektívnenie vyučovacieho procesu (Musset 2010). Základ profesijného rozvoja v prípade učiteľského povolania by sa mal odohrávať priamo v školách medzi učiteľmi (EU 2010). 

Odporúčania a návrhy na diskusiu

Kontinuálne vzdelávanie zodpovedajúce požiadavkám kariérového systému

  • kontinuálne vzdelávanie previazať s kariérovým rastom učiteľov,
  • lepšie definovať požiadavky na jednotlivé kariérové stupne,
  • regulácia poskytovateľov
  • oddeliť kreditový systém od kariérového systému,
  • inovovať kariérový systém - získanie kariérového stupňa viazať na hodnotenie kvality profesijných kompetencií a výkonu učiteľov. 

Kontinuálne vzdelávanie reflektujúce rozvojové potreby učiteľov a škôl

  • podporovať kontinuálne vzdelávanie, ktoré bude lepšie reflektovať rozvojové potreby učiteľov a škôl,
  • z hľadiska financovania zrovnoprávnenie poskytovateľov, napr. účelovo viazaný príspevok formou poukazov,
  • tento typ vzdelávania neprepájať s finančným odmeňovaním prostredníctvom kreditových príplatkov (zrušenie kreditových príplatkov by sa malo kompenzovať zvýšením platov učiteľov),
  • využívať rozmanité formy vzdelávania, vo väčšej miere však aj prostredníctvom vzdelávania školských kolektívov priamo v školách,
  • vzdelávacie aktivity by nemali podliehať akreditácii, mali by sa akreditovať vzdelávacie inštitúcie/lektori,
  • zaviesť možnosť hodnotenia vzdelávacích aktivít, napr. internetový portál, ktorý by obsahoval zoznam všetkých akreditovaných inštitúcií s možnosťou ich hodnotenia absolventmi vzdelávacích aktivít.

Kontinuálne vzdelávanie v prípade systémových zmien

  • V prípade impleentácie systémových zien (kurikulárna reforma, zmena spôsobu overovania vedomostí,...) realizovať adektvátne vzdelávanie - prísne regulované, povinné pre ieľovú skupinu a bezplatné. 

Zdroj a odporúčania v plnom znení: http://www.minedu.sk/data/att/9665.pdf


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov