Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Andrej Kiska: Základné školstvo potrebuje dostať silný impulz v krátkom čase

Kategória: Aktuality

Prezidentova správa o stave republiky sa venuje aj školským témam. Upozorňuje na dosahovanie podpriemerných výsledkov žiakov v medzinárodnom porovnaní, na zvyšujúce sa sociálne rozdiely detí, pozornosť venuje problémom základných škôl, prihovára sa za viac investícií do školstva, kladie dôraz na osobnosť učiteľa, aj povinnú predškolskú prípravu. 

„Už do základných škôl nám vstupujú deti, ktoré sa nikdy nedostanú zo začarovaného kruhu zlých sociálnych pomerov, a naše školy nie sú pripravené vyrovnať tieto nevýhody“ , povedal Andrej Kiska.Za zvlášť alarmujúci považuje fakt, že deti zo sociálne slabého prostredia budú spravidla dosahovať horšie výsledky ako ich spolužiaci.  Poukázal aj na informácie, ktoré má od pedagógov vysokých škôl o v priemere horšej pripravenosti stredoškolákov na štúdium, pričom  učiteľ strednej školy musel svoje nároky o 30 % znížiť.

Veľkú pozornosť vo svojom prejave venoval základným školám. „Základnými školami prechádzajú všetky naše deti, a čo pokazíme tam, už stredná škola nezachráni. Zdá sa mi, že je to práve základné školstvo, ktoré potrebuje dostať naozaj silný impulz v krátkom čase“, povedal A. Kiska. Vyzval, aby sme opustili predstavu, že deti a svet, v ktorom vyrastajú, sa prispôsobia našim školám, hovoril o slobode a podpore, ktorú potrebujú učitelia, aby sa mohli venovať deťom podľa ich individuálnych potrieb, rozvoji potenciálu nadaných detí a pomoci tým, ktoré potrebujú podporu.  Zároveň pripomenul, že známkovanie by nemalo prinášať sklamanie. Andrej Kiska upozornil, že by sme sa: „nemali zmieriť s tým, že delenie na dobrých a zlých žiakov sa veľakrát začne hneď ich nástupom do prvej triedy.

Prezident republiky sa prihovára aj za viac investícií do školstva a povinnú predškolskú prípravu, pričom dôvodom je, aby všetky deti vstupom do prvej triedy boli na rovnakej štartovacej pozícii, vrátane detí z rómskych osád.

Zdroj a celý prejav prezidenta republiky v plnom znení:

https://www.prezident.sk/article/precitajte-si-prezidentovu-spravu-o-stave-republiky/


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov