Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Aktuálne z časopisu Manažment školy v praxi č. 11/2017

Kategória: Aktuality Autor/i: Ingrid Konečná Veverková

V novom čísle časopisu nájdeme aj príspevok k téme rozpočtu škôl a školských zariadení ako nástroja ich hospodárenia. Príspevok sa venuej problematike zostavenia rozpočtu v školách a školských zariadeniach, ktoré sú zriadené ako rozpočtové organizácie podľa zákona č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

Vyberáme

Riaditeľ školy a školského zariadenia je povinný pri úhradách výdavkov z prostriedkov štátneho rozpočtu, rozpočtu obce alebo rozpočtu vyššieho územného celku za mesiac december, ktoré sa uskutočnia v januári nasledujúceho rozpočtového roka postupovať nasledovne:

  • v decembri rozpočtová organizácia prevedie na účet cudzích prostriedkov výdavky na výplatu miezd, platov, služobných príjmov a ostatných osobných vyrovnaní, vrátane náhrad platov a miezd a cestovného vyplácaného súčasne s platom, so mzdou, výplatu odmien vyplácaných na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, ako aj ostatné peňažné nároky zamestnancov z pracovnoprávnych vzťahov alebo z obdobných právnych vzťahov, ktoré sa vyplácajú spolu so mzdou, na odvod poistného a príspevkov do poistných fondov,
  • v januári rozpočtová organizácia z účtu cudzích prostriedkov uhradí predmetné výdavky a zúčtuje ich do decembrových výdavkov, t. j. na ťarchu predchádzajúceho rozpočtového roka, pri nedostatku týchto prostriedkov na účte cudzích prostriedkov rozpočtová organizácia uhradí predmetné výdavky z bežného účtu a zúčtuje ich na ťarchu rozpočtu nasledujúceho rozpočtového roka,
  • do konca februára nevyčerpané finančné prostriedky rozpočtová organizácia odvedie do troch dní po vyúčtovaní jednotlivých rozpočtových položiek predmetných výdavkov na príjmový účet štátneho rozpočtu, rozpočtu obce alebo rozpočtu vyššieho územného celku.

Otázka č. 2:  Kto v škole a školskom zariadení zodpovedá za hospodárenie s verejnými financiami?

Za hospodárenie s verejnými financiami zodpovedá štatutárny orgán, t. j. riaditeľ školy a školského zariadenia. V prípade porušenia rozpočtových pravidiel dochádza k porušeniu finančnej disciplíny pri hospodárení s verejnými financiami. Zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy ustanovuje v deviatej časti, v § 30 zodpovednosť za hospodárenie a v § 31 jednotlivé porušenia finančnej disciplíny a sankcie za porušenie finančnej disciplíny pri hospodárení s verejnými prostriedkami. Za porušenie finančnej disciplíny sa ukladajú v správnom konaní sankcie. Tieto ukladá a vymáha príslušný kontrolný orgán alebo orgán dozoru štátu, ktorého kompetenciou je nielen pôsobnosť na výkon kontroly hospodárenia a nakladania s verejnými prostriedkami, ale súčasne aj pôsobnosť na ukladanie sankcií v správnom konaní. Sankcie za porušenie finančnej disciplíny podľa § 31 ods. 1 písm. a) až i) zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy.

Sankcie za porušenie finančnej disciplíny sa subjektu verejnej správy ukladajú v prípadoch porušenia finančnej disciplíny podľa § 31 ods. 1 písm. a) až i) zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy. Subjekt verejnej správy má tiež povinnosť uplatniť voči zamestnancovi zodpovednému za porušenie finančnej disciplíny postup podľa osobitných predpisov (napr. podľa Zákonníka práce, zákona č. 312/2001 Z. z. o štátnej službe a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov).

V prípadoch porušenia finančnej disciplíny podľa § 31 ods. 1 písm. j) až n) zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy sa sankcie (odvod, pokuta a penále) neukladajú, ale subjekt verejnej správy, ktorý porušil finančnú disciplínu, je povinný voči zamestnancovi zodpovednému za porušenie finančnej disciplíny uplatniť postup podľa osobitných predpisov.

Viac c príspevku Ingrid Konečnej Veverkovej - Rozpočet - nástroj hospodárenia škôl a školských zariadení v časopise Manažment školy v praxi.


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov