Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Zánik členstva v rade školy ZŠ s MŠ zástupcovi rodičov MŠ

Kategória: Aktuality Autor/i: Mgr. Mária Stanislavová

Vyberáme z časti Riadenie školy

Zaniká v rade školy zriadenej pri základnej škole s materskou školou členstvo zástupcovi rodičov materskej školy vtedy, keď jeho dieťa prejde z materskej školy do prvého ročníka základnej školy?

Odpoveď:

Členstvo v rade školy môže zaniknúť z dôvodov, uvedených v  § 25 ods. 12 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene  a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov:

  • a) uplynutím funkčného obdobia orgánu školskej samosprávy,
  • b) vzdaním sa členstva,
  • c) ak vzniknú dôvody na zánik členstva podľa odseku 11 (rozumie sa podľa § 25 ods. 11 zákona č. 596/2003 Z. z .).
  • d) ak zástupca pedagogických zamestnancov alebo nepedagogických zamestnancov školy alebo školského zariadenia prestane byť zamestnancom školy alebo školského zariadenia,
  • e) ak dieťa zvoleného zástupcu rodičov prestane byť žiakom školy alebo školského zariadenia,
  • f) ak zvolený zástupca žiakov strednej školy prestane byť žiakom školy,
  • g) odvolaním zvoleného člena podľa odsekov 5 a 6,
  • h) odvolaním delegovaného zástupcu zriaďovateľa,
  • i) obmedzením alebo pozbavením člena spôsobilosti na právne úkony,
  • j) smrťou člena alebo jeho vyhlásením za mŕtveho.

Uvedeného prípadu sa týka písmeno e). Je potrebné uviesť aj ods. 7 § 25, ktorý ustanovuje, že pri základnej škole s materskou školou sa ustanoví rada školy, ktorej členom je aj zvolený zástupca rodičov detí materskej školy a zvolený zástupca pedagogických zamestnancov materskej školy.

Ak dieťa takého rodiča prestane byť dieťaťom materskej školy, jeho rodič už nezastupuje záujmy rodičov detí materskej školy. Ak bol volený ako zástupca rodičov za materskú školu, jeho členstvo by malo dňom odchodu dieťaťa  z materskej školy zaniknúť a uvedení rodičia by si mali doplniť do rady školy  iného svojho zástupcu.

Pripomeňme aj § 8 ods. 2 vyhlášky MŠ SR č. 291/2004 Z. z., ktoré ustanovuje, že pri spojenej škole podľa osobitného predpisu sa ustanovuje len jedna rada školy a jej zloženie zohľadní druhy a typy škôl, ktoré sú organizačnými zložkami spojenej školy. Osobitným predpisom je § 20 Spájanie škôl vyššie uvedeného zákona.

29. 10. 2015

Odporúčame v našom Eshope

 Rada školy a výberové konanie na funkciu riaditeľa školy Koncepcia rozvoja školy a školského zariadenia Balíček - Rada školy a Koncepcia rozvoja školy


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov