Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Návrh novely zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve

Kategória: Aktuality

Posilnenie kompetencií rady školy (napr. pri odvolávaní riaditeľa)

Návrh poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Ota ŽARNAYA na vydanie zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov bol doručený do podateľne NR SR.

Cieľom predkladanej novely zákona je:

  • a) zabezpečenie a spriechodnenie riadneho výkonu štátnej správy na pozícii riaditeľ školy a riaditeľ školského zariadenia,
  • b) rozšírenie funkcií a kompetencií rady školy pre skvalitnenie a zefektívnenie procesov vo fungovaní a riadení škôl a školských zariadení,
  • c) špecifikácia lehoty, spôsobu a platnosti kreovania rady školy v záujme zabezpečenia riadneho a demokratického priebehu volieb do samosprávneho orgánu.

Rada školy od svojho vzniku prešla mnohými transformáciami, jej postavenie, úlohy a kompetencie sa neustále menili. Súčasný stav ukazuje vážne nedostatky pri riešení problémov s vedením škôl. Veľké množstvo podnetov prichádza zo strany pracovníkov škôl a rodičov na nevhodné správanie sa a konanie riaditeľov škôl, ktoré je zväčša aj v rozpore s právnym poriadkom SR a nečinnosť zriaďovateľov, ktorí prehliadajú závažné pochybenia riaditeľov škôl. Rady školy sú buď bezzubými orgánmi, ktoré bojujú proti veterným mlynom alebo orgánmi, ktoré sú poplatné vedeniu školy a tvrdia, že „skutok sa nestal“. Možnosť odvolať riaditeľa školy, ktorý uplatňuje nekalé praktiky pri riadení školy, zbavuje sa ľudí, ktorí mu oponujú a správa sa a koná ako neobmedzený vládca pri nečinnosti zriaďovateľa je takmer nulová. Kompetentná rada školy alebo pracovníci školy i rodičia musia mať možnosť domôcť sa právneho stavu, kde nekompetentný riaditeľ bude odvolaný. Touto možnosťou je právo ministra školstva, prípadne zdravotníctva po dôkladnom prešetrení stavu, dať návrh na odvolanie riaditeľa školy, ktorý bude musieť zriaďovateľ zo zákona akceptovať.

Rady školy dnes vo väčšine prípadov disponujú oklieštenými funkciami a kompetenciami a niekde sa zredukovali akurát na komisiu rozhodujúcu o budúcom riaditeľovi školy. Potreba rozšírenia jej kompetencií je citeľná a mala by mať možnosť zaujať stanovisko k vylúčeniu žiaka zo školy, kde môže zistiť skutočný stav veci za predvolania si všetkých zainteresovaných strán. Rovnako pri riešení podnetov a sťažností pedagogických a nepedagogických pracovníkov školy, žiakov a rodičov na postup riaditeľa školy na základe vlastných zistení má právo navrhovať zriaďovateľovi opatrenia na odstránenie nedostatkov v postupe riaditeľa školy, či člena vedenia školy, prípadne navrhnúť odvolanie riaditeľa školy.

Pokiaľ zriaďovateľ je nečinný alebo nemá záujem na odvolaní riaditeľa školy, má právo rada školy svoju sťažnosť adresovať kompetentnému ministrovi, ktorý je povinný konať a zjednať nápravu, prípadne zriaďovateľovi navrhnúť odvolanie riaditeľa školy.

Jednoznačné povinnosti stanovené zákonom pri kreovaní rady školy by mali zamedziť obchádzaniu zákona pri voľbách do tohto samosprávneho orgánu. Na základe podnetov z praxe je známe, že riaditelia škôl si častokrát cielene vyberajú spriaznených členov rady školy, najmä z radov rodičov, ale aj pedagógov tak, aby si zabezpečili hladký postup do ďalšieho volebného obdobia vo funkcii riaditeľa alebo čo najmenej konfliktný výkon svojej funkcie. Doterajší právny stav ukazuje, že zodpovednosť riaditeľa za voľby do rady školy, ktorá sama neskôr volí riaditeľa školy je kontraproduktívna a jeho participácia na voľbách do tohto samosprávneho orgánu by mala byť eliminovaná.

Zriadením volebnej komisie, ktorá bude zodpovedať za riadny a demokratický priebeh volieb, rovnako ako určenie podmienok platnosti volieb a ich lehoty a termínov, ako aj explicitné vyjadrenie možnosti volebných sťažností v dvojinštančnej podobe, by mali byť zárukou uplatnenia ústavných práv ako aj práv občana EÚ.

Zdroj a ďalšie informácie: http://www.nrsr.sk/web/Page.aspx?sid=zakony/zakon&ZakZborID=13&CisObdobia=7&CPT=516


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov