Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Návrh novely školského zákona

Kategória: Aktuality

Povinné predprimárne vzdelávanie detí zo sociálne znevýhodneného prostredia už od 3 rokov

Návrh skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony bol doručený do NR SR. 

Hlavným cieľom návrhu zákona je začleniť deti zo sociálne znevýhodneného prostredia do vzdelávacieho systému od dovŕšenia tretieho roku veku dieťaťa.

Súčasná právna úprava ukladá dieťaťu povinnosť absolvovať predprimárne vzdelávanie v materskej škole jeden rok pred začatím povinnej školskej výchovy, t. j. od piateho roku veku dieťaťa. V priebehu roka môže mať dieťa problém začleniť sa do kolektívnu, osvojiť si sociálne návyky a nadobudnúť všetky zručnosti a vedomosti potrebné na vstup do základnej školy. Pre mnohé deti môže jeden rok predstavovať príliš krátke časové obdobie na zvládnutie týchto krokov, z toho dôvodu sú nútené absolvovať tzv. nultý ročník základnej školy.

V tejto súvislosti odborníci poukazujú na skutočnosť, že s výchovou a vzdelávaním dieťaťa by sa malo začínať už v rannom veku. O to viac je dôležitejšie začať s touto výchovou u detí zo sociálne znevýhodneného prostredia, ktoré majú prirodzene sťažené východiskové podmienky. V rámci vzdelávacieho programu je dôležité motivovať k zvýšenej účasti detí zo sociálne znevýhodneného prostredia na predškolskej príprave už od skoršieho veku, pretože včasnou predškolskou prípravou sa dosiahne potrebná pripravenosť na vstup detí na plnenie povinnej školskej dochádzky, čím sa eliminujú riziká školskej neúspešnosti a dieťa získa základné sociálne a spoločenské návyky potrebné pre jeho plynulé a bezproblémové začlenenie do procesu vzdelávania.

Dôležitú úlohu v prijímaní dieťaťa zo sociálne znevýhodneného prostredia do materskej školy po dovŕšení troch rokov veku bude zohrávať orgán sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, ktorý podáva návrh na prijatie dieťaťa zriaďovateľovi materskej školy, ktorý ho podá príslušnému riaditeľovi.

Vzhľadom k tomu, že zavedenie predprimárneho vzdelania pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia je povinné, obdobne ako pri vzdelaní v materskej škole jeden rok pred plnením povinnej predškolskej výchove, je poskytované vzdelanie bezplatné.

Návrh zákona upravuje aj ďalšie otázky, ktoré bezprostredne súvisia s povinným predprimárnym vzdelávaním detí zo sociálne znevýhodneného prostredia (napr. otázku financovania, sankcií za neplnenie riadnej dochádzky do materskej školy a pod.).

Predkladajú poslanci: Igor Matovič, Martin Fecko, Soňa Gaborčáková, Gábor Grebdel, Erika Jurinová, Marek Krajčí, Veronika Remišová, Miroslav Sopko, Alan Suchánek, Anna Verešová, Jozef Viskupič, Ján Budaj.

Legislatívny proces v NR SR


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov