Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Čerpanie voľna na predatestačné vzdelávanie

Kategória: Aktuality Autor/i: PhDr. PaedDr. Martin Bodis, PhD.

Vyberáme z časti Riadenie školy

Učiteľka 2. stupňa absolvovala predatestačné vzdelávanie, následne spracovala prácu, ktorú úspešne obhájila. Nebola zahrnutá v pláne kontinuálneho vzdelávania. Na základe ústnej informácie od riaditeľky školy súhlasila s čerpaním dovolenky, resp. náhradného voľna na dni, kedy sa zúčastnila predatestačného vzdelávania, resp. skúšky. Mohla učiteľka čerpať náhradné voľno, resp. dovolenku na predatestačné vzdelávanie? Bola som upozornená, že atestácie nie sú kontinuálnym vzdelávaním, z tohto dôvodu nemusia byť v pláne kontinuálneho vzdelávania, t. j. zamestnanec má nárok na úhradu nákladov od zamestnávateľa aj 5 dní pracovného voľna na prípravu a vykonanie atestácie. Je to pravda?

Odpoveď:

Zákon č. 317/2009 Z. z. z 24. júna 2009 o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov rozlišuje: kontinuálne vzdelávanie a atestácie.

Do kontinuálneho vzdelávania patrí aj prípravné atestačné vzdelávanie, ktoré v súlade s § 35 odst. 8 riaditeľ školy koordinuje podľa ročného plánu kontinuálneho vzdelávania. Ak nebolo vzdelávanie zaradené v pláne, tak zamestnankyňa sa mohla zúčastniť vzdelávania iba čerpaním náhradného voľna/dovolenky so súhlasom riaditeľa školy.

Iná situácia je ohľadom atestácie. Riaditeľ školy na žiadosti nevydáva súhlas, ale potvrdzuje pravdivosť údajov. Zamestnankyňa sa môže zúčastniť atestácie, aj bez toho, aby bola zaradená v pláne kontinuálneho vzdelávania. A platí § 54 že zamestnankyni patrí päť pracovných dní na prípravu a vykonanie prvej atestácie alebo druhej atestácie. Podmienky čerpania určuje riaditeľ školy po dohode so zamestnankyňou s ohľadom na prevádzku školy.

Zamestnankyňa sa v prípade potreby môže obrátiť na inšpektorát práce alebo okresný úrad, v sídle kraja.

10. 12. 2016


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov